Dlaczego warto jeść zupy?

Zupy coraz rzadziej goszczą na stołach Polaków, coraz częściej zostają zastąpione drugim daniem, które bywa bardziej sycące ale czy  jest zdowsze?

Zupa pomaga w odchudzaniu.

Zupa to pełnowartościowy posiłek sporządzy głównie na wodzie i warzywach. Syci nasze żołądki, napełniając je a przy tym sprawia, że nie spożywamy jednorazowo wielu kalorii. Jeden talerz zupy to (w zależności od rodzaju) od 80 do 120 kcal. Najbardziej kaloryczne są dodatki do zupy takie jak makaron czy śmietana, dlatego osobom dbającym o linię bądź będącym na diecie sugerujemy zastąpienie zwykłego makaronu razowym, a śmietanę chudym mlekiem. Obniżyć kaloryczność zupy można również poprzez usunięcie skórki z drobiu, na którym zupa jest przyrządzona albo odstawiając zupę na kilka godzin do lodówki i przed ponownym odgrzaniem zebranie tłuszczu, który zastygł na górze wywaru. Porównując kaloryczność zupy do drugiego dania wystarczy spojrzeć, że sam kotlet schabowy panierowany i usmażony na patelni ma około 530 kcal. Dodając jeszcze ziemniaki, surówkę czy sos mamy ponad połowę dziennego zapotrzebowania w kalorie.

Zupa to sposób na jedzenie warzyw, głównie przez dzieci.

My dorośli wiemy jak ważne dla naszego zdrowia i organizmu jest spożywanie warzyw (mimo to czasami wykluczamy je z naszej diety) niektórym dzieciom jednak ciężko przetłumaczyć, że warzywa to samo zdrowie i przemycić je w posiłkach. Udowodnione jest, że by dostarczyć organizmowi niezbędnych minerałów i witamin powinno się zjadać w granicach pół kilograma warzyw dziennie. By uzupełnić niedobory witamin wystarczy przygotować zupę warzywną, krótko gotowaną (im dłużej gotujemy tym mniej wartości odżywczych jest w zupie). Możemy podać sam bulion, bulion z warzywami lub miksując całą zawartość zupy możemy otrzymać przepyszny i niezwykle zdrową zupę-krem warzywny.

Zupa jako źródło płynów.

Mówi się, że aby być pięknym, zdrowym i cieszyć się wymarzoną sylwetką należy wypijać około 1,5 litra płynów dziennie. Biorąc pod uwagę fakt, że kawa może i trochę płynu dostarcza ale przy tym wypłukuje między innymi magnez i wapń z organizmu ile dziennie spożywasz płynów? Zupa to doskonałe uzupełnienie wymaganej ilości płynów.

Zupa a składniki odżywcze.

Zupa oprócz tego, że nawadnia, syci, rozgrzewa, przyspiesza regenerację po chorobie to jeszcze dostarcza naszemu organizmowi niezbędnych skłądników odżywczych. Jest doskonałym źródłem (w zależności od składu) potasu, magnezu, żelaza, wapnia, fosforu a przy tym gotowana krótko i na warzywach dostarcza witaminy A, C, B, E a zabielona mlekiem również witaminy D. Bulion ugotowany na mięsie zawiera białko i tłuszcze, które niezbędne są by do organizmu wchłaniały się A,D,E i K.

Czy warto zatem rezygnować z tego dania na poczet może i bardziej sycących ale nie koniecznie zdrowych i odżywczych dań?
Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami.

My zachęcamy do wypróbowania przepisu na pyszną różową zupę!
http://creativemagazine.pl/rozowa-zupa-z-pieczona-cebula-i-brokulem,1811

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
Niezbędnik narciarza

Wybierasz się na narty? To świetnie – spędzisz aktywnie kilka dni, zrelaksujesz się, naładujesz baterie. Do takiego wyjazdu musisz się dobrze przygotować. ...

Gotowa na sylwestra

Za chwilę powitamy nowy, 2020 rok! Jeszcze czas, choć coraz go mniej. Spokojnie, zdążysz! Dzięki kilku prostym zabiegom pielęgnacyjnym w sylwestrową noc poczujesz ...

Czarny bez i cynk - bezcenne dla zdrowia twojej rodziny

Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych. Od wieków kwiaty i owoce czarnego bzu wykorzystuje się przy przeziębieniach, gorączce, zapaleniu krtani i ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja