Dania w czerwonym kolorze
Przez żołądek do serca - to powiedzenie wciąż jest aktualne, a szczególnie 14 lutego. Udana kolacja może być bowiem doskonałym wstępem do innych przyjemności, jakie oferuje ten wieczór.
Roladki z czerwonej papryki
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 15 dag szynki wędzonej
- 4 kromki chleba tostowego
- 15 dag żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- rukola
- wykałaczki
Przygotowanie:
- Paprykę podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200º C około 15 minut. Następnie włóż do zimnej wody i zdejmij skórkę. Oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na 4 części.
- Szynkę pokrój w drobną kostkę, ser zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach, połącz z majonezem i natką, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Chleb tostowy pokrój w trójkąty i przypiecz na rumiano.
- Papryczki posmaruj farszem, zroluj i zepnij wykałaczką. Podawaj na tostach z listkiem rukoli.
Jajka grzybki
Składniki:
- 6 jajek
- 3 małe pomidorki
- sos chrzanowy
- majonez
- szczypiorek
- natka pietruszki
- koperek
- sałata
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo i obierz. Odetnij im spody, aby można było postawić je na talerzu.
- Pomidorki umyj, przekrój na pół, wyjmij miąższ i nałóż „czapeczki” na jajka.
- Sos chrzanowy wymieszaj z majonezem. Włóż do szprycy i na każdym pomidorku zrób białe kropeczki tak, by powstał muchomorek.
- Danie podawaj na liściach sałaty z koperkiem i szczypiorkiem.
Orzeźwiający mus pomidorowo-serowy
Składniki:
- 1 l przecieru pomidorowego
- 25 dag mielonego sera białego
- 200 ml śmietany 18%
- ząbek czosnku
- 1/2 pęczka bazylii
- 3 łyżki żelatyny
- sól, pieprz
- łyżka masła
Przygotowanie:
- Przecier pomidorowy dopraw solą i pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i 2 gałązki posiekanej bazylii.
- Ser zmiel dwukrotnie i połącz ze śmietaną, przypraw do smaku solą i pieprzem. Następnie połącz z 2 gałązkami posiekanej bazylii.
- Żelatynę rozpuść we wrzątku. 1/3 dodaj do sera i dokładnie wymieszaj, a 2/3 żelatyny dodaj do masy pomidorowej, też wymieszaj.
- Podłużną formę wysmaruj masłem i wyłóż folią spożywczą. Do formy wlej najpierw 1/3 masy pomidorowej i wstaw na 20 minut do lodówki, aż masa stężeje. Następnie wlej w całości masę serową i również odstaw do stężenia. Gdy masa będzie gotowa, wlej resztę masy pomidorowej.
- Całość wstaw na minimum godzinę do lodówki. Danie udekoruj listkami bazylii, sałatą i pomidorkami.
- Podawaj z grzankami.
Frykadelki wieprzowe z warzywami
Składniki:
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego
- 3 łyżki bułki tartej
- jajko
- ostra, suszona, papryka
- 2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, majeranek, szczypiorek, lubczyk)
- 1/2 czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- sól
- 4 łyżki majonezu
- pieprz
- 2 łyżki jogurtu
- ząbek czosnku
- łyżeczka curry
- olej
Przygotowanie:
- Do mięsa dodaj bułkę tartą, zioła, pokrojone w drobniutką kosteczkę papryki. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Wbij jajko, dolej 3 łyżki wody i wyrób masę. Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa małe kotleciki. Ułóż je na aluminiowej blaszce posmarowanej niewielką ilością oleju. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut w temperaturze 180° C, co jakiś czas polewając wytwarzającym się sosem.
- Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz curry. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dopraw solą i ostrą, suszoną, papryką.
- Danie podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami.
Komentarze