Chrzan z żurawiną. Na Święta.

Święta powinny mieć smak, wie o tym każdy z nas. A Boże Narodzenie to w polskich domach rodzinne kolędowanie, pięknie ozdobiona choinka, całe mnóstwo pysznych potraw. Co roku powracamy do charakterystycznych dań: karpia po żydowsku, śledzi, pasztetów, pierogów, kapusty, zupy rybnej, czy postnego barszczu. Na stole lądują soczyste wędliny i mięsiwa. Nie powinno zabraknąć również chrzanu tartego.

Firma „Rolnik” przygotowała doskonały, delikatny „Chrzan tarty z żurawiną” wytworzony z przetartego chrzanu z dodatkiem oleju roślinnego, żurawiny, odrobiny octu, cukru i błonnika roślinnego. „Chrzan z żurawiną Rolnik” ma niepowtarzalny, „słodko - ostry” smak, który urozmaici potrawy i przystawki. Każdy słoiczek zawiera 43% delikatnie przetartego chrzanu i 12 % owocu żurawiny. Produkt jest dostępny w zgrabnych słoiczkach o gramaturze 180 gram. Na każdym opakowaniu producent zamieścił informację na temat kaloryczności 15 gramowej i 100 gramowej porcji chrzanu.

Delikatny „krem” świeżo przetartego chrzanu z żurawiną zawiera dużą dawkę witaminy C, składniki mineralne (potas, żelazo, wapń, mangan, cynk, fosfor i jod) oraz witaminy: B1, B2, poza tym olejek eteryczny i enzymy (wpływają na szybszy metabolizm). Chrzan tarty z żurawiną „Rolnik” rozwija swój smak stopniowo, pozwalając długo rozkoszować się jego walorami smakowymi i wyjątkowym aromatem. Chrzan tarty z żurawiną polecamy do wszelkiego rodzaju mięs, ryb i wędlin. Możemy go także dodać do wykwintnego sosu chrzanowego, który podajemy do ozorków, sztuki mięsa, żeberek i golonek.

Krótka historia ostrego chrzanu
Chrzan pospolity to zgrubiałe mięsiste kłącza (korzenie) wieloletniej byliny, której ojczyzną jest prawdopodobnie Azja Zachodnia i Bałkany. Stamtąd chrzan rozprzestrzenił się w wielu krajach świata o klimacie umiarkowanym na wszystkich kontynentach. Znano go i ceniono w starożytnym Rzymie i Egipcie, a także w Europie Środkowej już w XII w. Jest to roślina przyprawowa, rosnąca w stanie dzikim (chrzan polny) lub w uprawie (chrzan ogrodowy). Najlepszy jakościowo chrzan otrzymuje się tylko w dwóch pierwszych latach po założeniu plantacji. W następnych latach warzywo jest twarde i bardzo ostre w smaku. Spożywa się wyłącznie kłącza, ale można także wykorzystywać liście, głównie do kwaszenia ogórków, kapusty i innych kwaszonek. To warzywo ma też nieocenione wartości zdrowotne- działa przeciw bakteryjnie i pobudza wydzielanie soków żołądkowych.

Komentarze
Jeśli jesteś człowiekiem to przesuń suwak w prawo
  PRODUKT TYGODNIA  
produkt tygodnia
  PORADY  
5 najskuteczniejszych koreańskich masek w płachcie, ...

Jadąc na urlop, najchętniej spakowałabyś tylko kostium kąpielowy, a do pielęgnacji krem z filtrem. O ile minimalizm w modzie letniej jest ok, o tyle w pielęgnacji ...

Jak dostarczyć organizmowi odpowiednie zapotrzebowanie na ...

Idzie lato, a w raz z nim większość z nas w mniejszym bądź większym stopniu postanowiła zadbać o swoją kondycję fizyczną. Czy pamiętamy, o tym, żewicząc ...

Niezbędnik biwakowicza – Jak przygotować się na ...

Na przestrzeni lat biwakowanie stało się jedną z najpopularniejszych form spędzania czasu na łonie natury. Taka forma odpoczynku coraz częściej wybierana jest nie ...

  POPULARNE  
Nowy podkład Rimmel Match Perfection
"50 twarzy Greya" - film: kto zagra główne role?
10 najmodniejszych stylizacji męskiego zarostu na 2016 rok
Nowe oblicze Greya - Recenzja